Topic: Računalnik za taščo :)

Sestavljam konfiguracijo za približno 400€; računalnik bo za taščo tako da nekih potreb ni, željeno je seveda, da je čimbolj odziven, energijsko nepotraten itd. Zanekrat imam v mislih tole:

11605    Mainboard S-1155 ASUS P8B75-M LE, Micro-ATX(Osnovne plošče)    70.28€
17873    Procesor INTEL Core i5 - 3470, 3,20GHz, LGA1155, Quad-Core, Boxed(Procesorji)    163.81€
8862    DDR3-RAM 4 GB, 1333 MHz, CL9, CORSAIR ValueSelect(Pomnilnik)    34.50€
7700    Grafična kartica PCI-E 2.1 SAPPHIRE Radeon HD 6450, Lite retail, 1024MB(Grafične kartice)    32.42€
24728    DVD/RW Samsung SATA SH-224DB/BEBE bulk(Optične enote)    17.67€
1189    Ohišje LC Power MIDI 648B LC420H 420W črn ATX(PC Ohišja)    42.07€
24244    Solid State Drive (SSD) 2,5'' SATA 6Gb/s KINGSTON SSDNow V300, 120 GB(SSD diski)    73.17€

Skupaj okoli 433€

Zanima me predvsem če kateri od teh delov ni dobavljiv, kaj predlagate za zamenjavo. Če se lahko pri kateri komponenti kaj izboljša (pa da ostanemo v okviru budžeta).

Ali je plata energijsko varčna, bi se zamenjalo s katero drugo? Če ima plata integrirano grafično vezje potem grafike posebej verjetno sploh ne bi rabil?

420W napajalnik bo verjetno dovolj; ali je treba vzet kaj močnejšega...

Predlogi dobrodošli wink

2 (edited by Sethor 2013-10-24 08:53:11)

Re: Računalnik za taščo :)

Se kar strinjam z naborom, še posebej s pasivno kartico smile

Kar bi jaz spremenil:

Tašča mislim da ne potrebuje tako močnega procesorja smile

Sam bi dal notri recimo kaj takega:

PROCESOR INTEL CORE I3 - 3240, 3,40GHZ, LGA1155, DUAL-CORE, BOXED

Tudi ta proc ima integrirano grafiko, tako da v osnovi ti resno potem ni treba jemati ekstra GPUja
Mogoče pa lahko ta ostanek denarja nameniš za večji SSD. Recimo tale: http://www.sestavi.si/index.php/item/display/23346

EDIT: 420W napajalnik bo več kot dovolj wink

Re: Računalnik za taščo :)

Hja, saj sem že razmišljal da bi kar predpripravljeno konfiguracijo vzel; procesor je okoli 60€ razlike, ampak je kar dosti močnejši i5 kot i3... načeloma vedno poskrbim da je osnova dovolj zmogljiva; torej plata, procesor; vse ostale stvari lahko dodajaš tudi kasneje po potrebi.

Verjetno bom vzel kar predpripravljeno konfiguracijo s SSD-jem; za taščo bo čisto dovolj in verjetno ne bo problemov s čakanjem na določene dele, ki mogoče sploh niso več dobavljivi.

Hvala za odgovor

Re: Računalnik za taščo :)

i5 je zelo zelo zmogljiv procesor in ne vidim razloga, zakaj bi ga tašča morala imeti smile Vse aplikacije, ki mi pridejo na pamet, da bi jih tašča uporabljala itak kurijo samo eno jedro, tako da je 4 jedrn procesor totalni overkill. Plata pa po mojem mnenju ni zmogljiva. (oz. je kar greh dajati i5 na takšno plato). Je micro ATX ima recimo samo 2 slota za pomnilnik itd.

Če pa gledaš sestave pa potem vzemi kaj takšnega:

http://www.sestavi.si/index.php/compute … uration/38

Res razmisli če rabiš tak močan procesor napram ostalim komponentam. Tudi recimo če bodo na obisk prišli kašni vnukeci ipd. in bi radi igrali igre boš potem imel ozko grlo pri sami grafični smile in če boš potem kupil močno grafično boš morda potreboval potem še močnejši napajalnik itd. V glavnem boš moral recimo menjati 60 % obstoječih komponent

Ker trend je že kar nekaj časa tak da ko se menja računalnik oz. se kupuje novega se novo kupi prav vse saj je ponavadi tehnologija že precej zastarela za samo določene nadgradnje. Razlika so seveda entuzijasti, kar pa tvoja tašča 100% ni smile

Re: Računalnik za taščo :)

Ti dam kar prav, mislim da bo predpripravljena konfiguracija čista zmaga zanjo; itak v 90% ne bo izkoristila zmogljivosti kompa.

Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje s tem integriranim grafičnim vezjem; je to dovolj za gledanje kakšnega filma in ostalih drobnarij; so kakšne težave s tem....ker načeloma ni problem dokupiti ene osiromašene grafične kartice.

Drugače bom pa vzel tole zadevo pa mirna bosna (bolje rečeno mirna tašča hehe).

Aja, pa še nekaj drugega - na starem računalniku mi je začel ružiti disk in imam občutek, da ga bo prej kot slej vzel vrag. Vzel bi novega, kakšnega WD 1TB; ampak ne vem kako je z kablovjem - če ugotovim da gre za SATA disk lahko eventuelno priklopim gor novejšega in bo pač delal kolikor bo prepustnosti ali kako?

SATA je verjetno združljiv za nazaj; zdaj sam računalnik ni ravno iz prejšnjega stoletja, mislim da ima Core duo procesor; tako da bi verjetno tudi ostala periferija še prežvečila kaj podobnega. Lahko pa tudi točno preverim za kateri disk gre (vem samo da je Hitachi); če bi mi znali pomagat.

Re: Računalnik za taščo :)

Te nove integrirane grafične prežvečijo celo HD filme tako da mislim da nebi smel imeti problemo. Lahko rečemo da se ti integrirani čipi z lahkoto postavijo ob bok tisti grafični kartici, ki si jo dal v osnovno konfiguracijo.

Če je sata disk je kompatibilen za nazaj brez problema. Moraš pa včasih nastaviti jumperje če že sam kontroler ne poskrbi za to. Edina razlika bo ta da bo disk deloval s hitrostjo Tiste SATA generacije katero imaš pač na plati. Torej če je plata SATA1 bo SATA3 disk deloval s hitrostjo sata 1 (mislim da je 1,5 giga bitov na sekundo). Tak da če imaš rač. star tam okoli 5 -7 let se nimaš česa bati smile Drugače pa obstajajo tudi ide to sata pretvorniki smile

Re: Računalnik za taščo :)

Super, hvala ti za pomoč; imaš pir v dobrem, če se kdaj srečava wink