Topic: Nakup rama

Zdravo. Žal mi je crknil eden od ramov. Rabil bi zamenjavo, vendar ne vem kaj bi najbolje "špilalo" skupaj. Komponente v računalniku so:

Matična plošča ASUS P5Q SE S775/PCIE/S/R/F1600
INTEL procesor CORE 2 QUAD Q9550, 2.83 GHz
MUSHKIN 4GB Kit HP2-6400 996589 (2x2GB)
Grafična kartica HD 4870 512M DDR5 PCIE 2DVI/TVO LITE 
Trdi disk Western Digital 750GB 7200 16MB SATA2/300 GREEN POWER 
DVD +/- RW SAMSUNG, SATA S223F - Črn
Antec - Three Hundred 
COOLER MASTER REAL P. M620W

2 (edited by mucitel1 2013-06-08 18:20:23)

Re: Nakup rama

Mislim da je to dobra izbira: http://www.sestavi.si/index.php/item/display/8865

Edit: Nisem sploh preveril, katere rame imaš in sem avtomatsko skelpal, da so ddr3. Se strinjam s sponjo izbiro.

PC: GA-Z87-D3HP | i5-4460 | 16GB RAM | 275GB SSD | 2*2TB HDD | 5770 1G
W10 x64 | HyperX Cloud | Blackwidow 2013 (112 WPM) | Logitech G502
Laptop: N3530, 4GB, 120GB SSD, Ubuntu 17.04 | Xiaomi Redmi Note 4X

Re: Nakup rama

Nebo čisto držalo, Serpa rabi DDR2 rame, tako da nekaj v tem stilu:

http://www.sestavi.si/index.php/item/display/8860


Važno je, da so 800MHz in da imajo latence 5-5-5-18 in opcionalno še mogoče nazivno napetost 1.8V drugo pa ni važno (vsaj v tem cenovnem rangu).

Re: Nakup rama

Zdravo

Hvala za odgovore, me pa zanima še nekaj. Imam 4 reže za rame, 2 so črne, 2 pa rumene. pri črnih so "haklčki" bolj ven in na teh črnih so rami, rumeni pa so prazni. Se pa en rumena in ena črna reža držijo skupaj. Zanima me zato, ker en od ramov še deluje normalno, ampak potem nisem siguren če paše ram na rumeno režo.

Re: Nakup rama

Tako črne kot tudi rumene reže so za DDR2 pomnilnike, razlog da so različnih barv je samo da se lahko izkoristi Dual channel konfiguracijo ramov.

Kar se pa haklcov tiče pa ti služijo zato, da ko je pomnilnik vstavljen, da ga samo dodatno zadržuje v sami reži. Se pravi v reži kjer je prisoten pomnilnik je ZELO priporočljivo da se ti haklci priprejo.

Re: Nakup rama

aha, glede haklcev sem mislil na to, da pri črnih so haklčki bolj ven in mislim da rama ne prime. A potem lahko imam samo dva rama in ne 4? Ker mi eden ram ostane in bi tako potem imel 3.

Re: Nakup rama

Če te prav razumem imaš ti takšno situacijo:

Slika

Hakljčki so bolj ven (na sliki reže rumene barve) zato da lažje vsaviš RAM palčko, ker če so hakljčki zaprti (reže oranžne barve) sploh ni mogoče vstaviti module.

Lahko da po tem ko je modul vstavljen da moraš takrat te hakljčke posebaj pripreti oziroma zapet. Ker včasih se tile haklci samodejno zaprejo ob inštalaciji modulov.

Slika

Re: Nakup rama

Ne ne ne, to razumem vse. tukaj je postavitev:
http://shrani.si/t/2R/Cx/1jAMUcyq/img20130608163025.jpg

Tukaj sem slikal to kar hočem povedati:
http://shrani.si/t/2B/rn/3psnX6Ur/img20130608163247.jpg

ne vidi se dobro ampak je črna reža bolj proti meni kot rumena oz. črna reža je večja od rumene in me zanima ali se v to režo vstavi kaj posebnega ali se lahko v njo vstavi navadni ram.

Re: Nakup rama

V obedve reži lahko vstaviš navadni ram, razlika med režama (oziroma haklci) je po vsej verjetnosti da so črne reže iz starejšega obdobja proizvodnje katerih koli matičnih plošč (se pravi stara zaloga), rumene pa novejšega. In ker jim ne diši, da bi denar zapravljali po nepotrebnem (beri: zavrgli stare in delujoče reže) in seveda iz recimo da okoljevarstvenih razlogov, so se odločili zadevo uporabiti na novejših ploščah in tako recimo da vsi nekaj profitiramo.

Re: Nakup rama

Kakšna je pa razlika če ni taprava latenca? ker je pri zelo malo ramih napisano zraven katere latence ima. Recimo kaj bi bilo drugačno če bi vgradil ta ram: http://www.sestavi.si/index.php/item/display/9550

Re: Nakup rama

Hja kaj točno se bi pri tebi zgodilo ne vem, lahko pa se marsikaj zhodi npr:

-lahko da bo tvoja plata avtomatsko nastavila višje latence drugim modulom - seveda to pomeni malenkost slabšo zmogljivost v programih kjer je latenca bistvenega pomena

-lahko da bodo tile CL6 rami brezhibno delovali tudi na CL5 latencah nikoli ne veš

-lahko da se plata sploh ne bo "zbudila" dokler ne boš ročno nastavil višjih latenc (recimo da tile CL6 rami ki si jih predlagal niso sposobni delovati na CL5 zakasnitvah)

pa še bi verjetno lahko našteval.

V glavnem se moraš odločiti ali boš na račun malenkost slabše zmogljivosti vzel cenovno ugodnejši ram ali pa vzameš identično zmogljivi ram in obdržiš trenutno zmogljivost.

Re: Nakup rama

Glede na to da imaš ddr2 pomnilnik sem skoraj prepričan da ne bo problemov glede latenc. Plate so že dovolj zmogljive da same nastavijo na latence, ki se konfigurirajo po najslabši palčki. isto je s hitrostjo. Že pri ddr v 1 ni bilo teh problemov

Naj pa pripomnim, da latenca pri ddr2 igra višjo vlogo kot pa npr pri ddr3 saj le ti lahko delujejo z višjo hitrostjo kot pa njihov predhodnik.