Topic: Računalnik za produkcijo, 3D modelling, zahtevnejše simulacije...

Dober večer!

Že nekaj časa imam dovolj denarja za soliden računalnik z rabljenimi deli, toda imam pomisleke ob vsakem elementu, ki ga želim kupiti. Nekaj dni nazaj sem od prijatelja dobil link do tega foruma, naj preizkusim. Danes sem se odločil da poskusim.

Torej. Prvo bi rad povedal da imam limit dokaj majhen glede na to, kako zahteven bi moral biti računalnik. Drugo, o hardwaru imam zelo malo pojma, saj se z njim nikoli nisem veliko ukvarjal, to je tudi glaven razlog zakaj za računalnik še vedno nimam izbranih delov.

Trenutno imam računalnik z naslednjimi specifikacijami:
- Intel Core Duo 2 2.14GHz
- Ati Radeon x1600/x1650 series
- 4GB DDRII RAM
- ConRoe 945g-DVI Motherboard
- RexPower PL-350EQDEN 350W ATX Powering Supply Unit

*backstory, branje ni obvezno*
S tem računalnikom sem sicer lahko zagnal vse programe, s katerimi delam/sem delal. Res je sicer, da ni bilo mogoče zagnati / uporabljati bolj zahtevnih softwarov, toda me to ni motilo, dokler ni prišel update 10 simulacije letenja X-Plane 10. X-Plane 10 ne podpira Radeon kartic serije 1000, s tem da so s polno podporo za AMD kartice prišli ven šele čez nekaj mesecev po releasu. Standardi za developerje so se začeli zviševati, saj je imel X-Plane 10 veliko novosti.
Letos po koncu zime sem od nekega prijatelja dobil grafično kartico AMD Radeon 5450HD Silent, katera bi načeloma lahko poganjala X-Plane 10. To ga tudi je, ampak se je grafična začela čudno obnašati po nekem času. Kmalu za tem se je čisto zrušila, računalnik se pa ni moral zagnati. Na srečo sem imel staro grafično še vedno v škatli v omari, in sem jo lahko uporabil namesto "nove" grafične. Zaradi messa v vseh inštaliranih driverjih se sedaj tudi ta grafična ne obnaša normalno. Ker je pa računalnik star cca 7-8 let, je pa čas da si kupim novega.

**

Računalnik uporabljam za produkcijo (FL Studio; na sedajšni konfiguraciji se pojavi ogromno laga(tako grafičnega kot tudi zvočnega), ko je program pod stresom zaradi vseh pluginov in envelopov), za 3D modelling (Blender3D, AutoDesk 3ds Max, Unity, Plane-Maker (v sklopu X-Plana)...), za DJjanje (Traktor Pro 2), 2D grafika in animacija (GIMP 2, Adobe After Effects, Vegas Pro, Photoshop...) in pa gaming & simulacije (X-Plane 10, Skyrim, Call Of Duty..).

Za grafično sem se že skoraj odločil in jo že skoraj kupil na Bolhi, to pa je Radeon R9 280x, ki naj bi bila najbolša glede na razmerje kakovost:cena. Ker nisem bil prepričan ali naj jo kupim ali ne, je raje nisem, glede na to, da je moje znanje o hardwaru zelo majhno.

Tu pišem v upanju, da mi boste predlagali dele za moj računalnik, ali mi pa samo dali napotke za nadaljno iskanje delov.

Naj omenim še to, da je moj budget v razponu od 600-700€, ter da ohišje, CD/DVD burner/player in pa PCIe Wireless kartica lahko ostanejo enaki kot do sedaj.

Hvala v naprej in lep pozdrav,

Matija smile

Re: Računalnik za produkcijo, 3D modelling, zahtevnejše simulacije...

Zdravo.

Zanima me samo, v budgetu imas upostevno grafo ali ne?

LP!

Re: Računalnik za produkcijo, 3D modelling, zahtevnejše simulacije...

Da, v budgetu je tudi grafa. Grafe tudi ne mislim kupovati nove, ker vem da so nove dražje za 20-40% od rabljenih, ki so še čisto vredu.

Lep pozdrav,

Matija